Dommere 2025

Vi har gleden av å presenteres årets dommere:

Lone Larsen, Maria Guinand, Mat Wright, Tone Bianca Sparre Dahl, Jürgen Fassbender, Anne Karin Sundal-Ask, Peder Karlsson og Ēriks Ešenvalds.

Lone Larsen – hoveddommer

Lone Larsen er utdannet ved Nordjysk Musikkonservatorium i Aalborg, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm og ved Juilliard School of Music i New York.

Lone er kunstnerisk leder for VoNo (tidligere Voces Nordicae) – en ensemble med 12 profesjonelle sangere som har utviklet et eget scenisk uttrykk siden starten i 1999. Alle tar del i prosessen, og utvikler og improviserer frem resultatet, og det er dette som bidrar til det nyskapende innen korsjangeren. Lone har vært kunstnerlig prosjektleder for ”Att ha en röst” ved Folkoperan i Stockholm og har også kommet tilbake som kormester der.

Som frilans dirigent er Lone ofte engasjert til seminar og konsertprosjekt nasjonalt og internasjonalt. Hun er Professor i kordirigering ved Marie Cederschiöld Högskola i Stockholm.

Maria Guinand

Maria Guinand er høyskoleprofessor, og dirigerer både kor og orkester. Hun er fra Venezuela, og har spesialisert seg på latinamerikansk musikk fra det 20. og 21. århundre. Hennes musikalske forståelse innbefatter også mange andre stilarter, og hun 

har urfremført mange verk. 

Guinand er kunstnerisk leder for Fundación Schola Cantorum de Venezuela, en korskole hun har bygget opp sammen med sin mann, komponisten og dirigenten Alberto Grau.  

Hun er ofte invitert som gjestedirigent, dommer eller foreleser, og besøker stadig USA, Canada, Europa, Asia og Oseania, samt mange land i Latin-Amerika.  

Hennes store engasjement for korfeltet også internasjonalt, har ført til store oppgaver og tillitsverv gjennom organisasjoner som International Federation for Choral Music (IFCM) og American Choral Directors Association (ACDA). Hun representerer Venezuela i World Choir Council. 

Maria Guinand har blitt tildelt mange ærestitler, og i 2023 fikk hun en æresdoktorgrad ved Metropolitan University i Caracas.

Mat Wright

Mat Wright er kunstnerisk leder og grunnlegger av Barnsley Youth Choir, en organisasjon som har 650 medlemmer i alderen 0 – 24 år. Koret har hatt stor internasjonal suksess i korkonkurranser, og hentet hjem mange topplasseringer i store konkurranser som World Choir Games og European Choir Games.  

Wright er mye brukt som dommer i internasjonale korkonkurranser. Likedan har han gjestet mange land som instruktør og gjestedirigent, eksempelvis Spania, Frankrike, Russland, Sør-Afrika, Sør-Korea, Norge, Sverige, Tyskland og Irland. 

Mat Wright har erfaring med mange ulike typer kor, og ønsker å utvikle kor på alle nivå. Han jobber allsidig, men har fått spesielt mye oppmerksomhet omkring sine arrangement og fremføringer innen pop, gospel og spirituals. Han er også etterspurt som komponist og arrangør.  

Han representerer England i World Choir Council. 

Mat Wright brenner for bruken av sang for å engasjere, involvere og ikke minst transformere et samfunn.

Tone Bianca Sparre Dahl

Tone Bianca Sparre Dahl er utdannet dirigent fra Norges musikkhøgskole (NMH) med diplomeksamen i 1991. Hun har siden endt utdanning undervist i direksjon ved NMH. Dahl er ofte dommer i internasjonale korkonkurranser, og lærer ved sommerkorskoler og workshops i inn- og utland.  

Dahl er dirigent for Schola Cantorum, kammerkoret ved Universitetet i Oslo. I tillegg har hun startet, og dirigerer Kammerkoret YMIR. Begge korene er kjent for sin evne til å kommunisere og formidle, og mottar midler fra kulturrådet for kor på svært høyt nivå.  

Dahl har vært dirigent for Schola Cantorum i 21 år. I den perioden har koret spilt inn fire CD-er, og turnert i de fleste europeiske land, samt i Sør-Korea. Koret har vunnet høythengende priser som Grand Prix i Tolosa international choir competition, The Silver Rose Bowl i Let the peoples sing, og NM for kor 2021.  

Tone Bianca Sparre Dahl har tidligere utgitt boken «Korkunst», og i 2023 kom boken «Å dirigere med en fugl på hånden – Musikalsk lederskap og kontakt». Siden 2014 har hun mottatt Statens Stipend for etablerte kunstnere.

Jürgen Fassbender

Jürgen Fassbender har studert både musikk og tysk språk- og litteraturvitenskap, og jobber i dag som dirigent på heltid.

Han dirigerer sju kor, deriblant mannskoret Cantabile Limburg, mannskoret Harmonie Lindenholzhausen og Landesjugendchors Hessen. Fassbender har sammen med sine kor vunnet mange internasjonale korkonkurranser, som i Tours, Arezzo, Riva del Garda, Verona, Praha, Trelew (Argentina), Llangollen, Kleipeda, Roma, Salzburg og Let the people sing (BBC).  

Han har flere tillitsverv i tyske kororganisasjoner, og han representerer Tyskland i World Choir Council. Fassbender er kunstnerisk leder for des Internationalen Harmonie-Festivals i Lindenholzhausen, som i dag er en av Europas største korfestival.  

Jürgen Fassbender har også vært med å utgi flere korbøker, blant annet Reine Männersache for mannskor og Reine Frauensache for damekor.

Anne Karin Sundal-Ask

Anne Karin Sundal-Ask er utdannet dirigent, fløytist og pedagog fra Musikkonservatoriet i Trondheim og Norges musikkhøgskole.  Siden 2005 har hun vært ansatt som kunstnerisk leder og dirigent for Det Norske Jentekor.  

Sundal-Ask har mottatt flere utmerkelser for sin korledelse, og ledet flere kor til topplasseringer i en rekke internasjonale konkurranser. Hun har også sittet i juryen i internasjonale korkonkurranser.

I 2019 fikk hun utmerkelsen Årets utøver av Komponistforeningen for sin innsats for samtidsmusikk i møte med barn og unge.  

Med Det Norske Jentekor har Sundal-Ask spilt inn en rekke plater på plateselskapet 2L, og to av disse innspillingene har blitt GRAMMY-nominert i klassen Best Immersive Audio Album.  

 Anne Karin Sundal-Ask beskrives som en kvalitetsbevisst, målrettet og inspirerende leder, med evne til å formidle sine musikalske mål til sangerne slik at hver enkelt yter sitt beste. Hennes fokus på intonasjon, klang og ensemblemusisering er blitt et varemerke, og hun jobber kontinuerlig med å utvikle korets musikalske uttrykk.

Peder Karlsson

Peder Karlsson studerte komposisjon, arrangering og gitar ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, og tok siden diplomeksamen der med The Real Group i 1989.

Med The Real Group sang han over 2000 konserter og spilte inn 16 CDer frem til han sluttet i 2010.

Peder har gjort workshops for vokalgrupper og korledere over hele verden. Siden 2015 har han vært tilknyttet undervisningen i rytmisk korledelse ved RAMA Vocal Center i Århus, Danmark.

Ēriks Ešenvalds

Dommer VM 2024

Ēriks Ešenvalds er en av de mest ettertraktede komponister vi har i dag, og fremføres på alle kontinent. Ešenvalds er en populær foredragsholder, noe han ofte kombinerer med undervisning og dirigering.

Ešenvalds er utdannet ved Latvian Academy of Music hvor han i dag leder og underviser ved Institutt for komposisjon. I åtte år var han medlem av det anerkjente statskoret Latvija, det største profesjonelle koret i Baltikum.

Musikken hans har blitt fremført på store arenaer rundt om i verden, eksempelvis Carnegie Hall i New York, Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, Royal Albert Hall i London, Sydney Opera House, Philharmonie Berlin, Tokyo Opera City Concert Hall.

For oss er Ēriks Ešenvalds mest kjent for sin a cappella kormusikk, men han har også skrevet orkesterverk, pasjoner og opera. Hans musikk er utgitt på flere plateselskap, og til dags dato er ti innspillinger viet utelukkende til hans komposisjoner.

Av kor som har gjort innspillinger av Ēriks Ešenvalds musikk, kan nevnes Trinity College Choir Cambridge, VOCES8, ORA Singers, Portland State Chamber Choir, Elīna Garanča med Latvian Radio Choir, State Choir Latvija, Youth Choir Kamēr, Iveta Apkalna med Stavanger Symphony Orchestra, National Youth Choir of Scotland, Trinity College Choir Melbourne, Vocal Arts Ensemble fra Sverige, South Dakota Chorale, Cantus fra Norge.