Dommere 2023

Møt våre kunnskapsrike dommere:

Anine Kruse (Norge)

Anine Kruse (f.1977) jobber som dirigent, sanger, sangpedagog og stemmeskuespiller, og underviser for tiden ved musikklinja på Lillestrøm vgs. Hun har sin utdannelse fra Norges Musikkhøgskole, med en bachelor i musikkpedagogikk og en mastergrad i kordirigering.

Kruse holder mye kurs i direksjon, stemmebruk, rytmisk musikk og improvisasjon i kor, mindre ensembler og vokalgrupper. Hennes fagfelt spenner fra klassisk og nyere musikk og over i jazz-, vise-, pop-sjangeren.
Hun har vært dirigent for og jobbet med en rekke kor, blant annet Ensemble 96, Bærum Pikekor, Bærum Vokalensemble, Kammerkoret Nova, Oslo Fagottkor og Ylajali.

 Som sanger har Anine Kruse turnert i flere deler av verden med vokalgruppen Pitsj, og i Norge gjort over 200 konsertdager for Rikskonsertene/Den kulturelle skolesekken med flere ulike produksjoner.

Eva Ugalde (Spania)

Eva Ugalde 
ble oppmuntret til å begynne å komponere kormusikk av den baskiske komponisten Javier Busto. Hennes musikk blir nå fremført over hele verden, og hun inviteres jevnlig som jurymedlem i internasjonale komposisjonskonkurranser.

I de siste årene har hun gitt mesterklasser med fokus på tolkning av egen musikk, og på komposisjon generelt. I Italia, Latin-Amerika og i Spania har hun deltatt på konferanser hvor fokuset har vært komposisjon fra et kvinnelig perspektiv.

Mange kor synger musikken til Eva Ugalde, og mye musikk blir innspilt i mange land.

Anders Edenroth (Sverige)

Fikk sin grunnutdanning ved Adolf Fredriks musikklasser, og her ble den store interessen for kor etablert. The Real Group ble startet i studietiden ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, og som ensemble tok de sin diplomeksamen der.

Anders Edenroth har komponert mye nytt for The Real Group gjennom alle år, samt arrangert mange kjente sanger. Dette repertoaret anvendes nå av kor verden over.

Han har arrangert musikk for vokalgrupper, storband og symfoniorkester, og vært produsent for mange innspillinger.

Når han ikke synger, opptar matlaging og miljøspørsmål hans engasjement.

Lone Larsen (Danmark)

Lone Larsen er utdannet ved Nordjysk Musikkonservatorium i Aalborg, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm og ved Juilliard School of Music i New York.

Lone er kunstnerisk leder for VoNo (tidligere Voces Nordicae) – en ensemble med 12 profesjonelle sangere som har utviklet et eget scenisk uttrykk siden starten i 1999. Alle tar del i prosessen, og utvikler og improviserer frem resultatet, og det er dette som bidrar til det nyskapende innen korsjangeren. Lone har vært kunstnerlig prosjektleder for ”Att ha en röst” ved Folkoperan i Stockholm og har også kommet tilbake som kormester der.

Som frilans dirigent er Lone ofte engasjert til seminar og konsertprosjekt nasjonalt og internasjonalt. Hun er Professor i kordirigering ved Marie Cederschiöld Högskola i Stockholm.

Michael Barrett (Sør-Afrika)

Michael Barrett 
er dirigent for universitetskoret Tuks Camerata, University of Pretoria, hvor han også underviser han i korledelse. Tuks Camerata har deltatt i mange korkonkurranser over hele verden, hvor de har vunnet mange priser, og fått stor nasjonal og internasjonal oppmerksomhet.

I 2017 var Tuks Camerata invitert til å synge på the World Choral Symposium i Barcelona, og i juli 2022 delte de scene med Voces8 i London.

Michael er også dirigent og medprodusent av Capital Singers, Sør-Afrikas største samfunnskorprosjekt.
Michael Barrett er en aktiv komponist og arrangør, og publiseres også internasjonalt.

Han er en populær gjest som instruktør og dommer både nasjonalt og internasjonalt.

Primoz Kerstanj (Slovenia)

Primoz Kerstanj 
er utdannet fra Musikkonservatoriet og fra Musikkakademiet ved Universitet i Ljubljana. Han er for tiden direktør for Willems musikksenter DOREMI Bled, hvor han underviser i solfège og piano, og leder barnekoret og vokalgruppen DOREMI. Primoz har spesialisert seg i arbeid med barn med spesielle behov og barn med autistisk spektrumforstyrrelse.  

Han har dirigert flere kor i sin karriere. Damekoret Carmen manet er ett av korene. Med dette koret har han deltatt i mange konkurranser og fått flotte plasseringer, dirigentpriser. Det kanskje mange av oss i Norge også kan huske, var at han med Carmen manet i 2017 ble kåret til «Eurovision Choir of the Year» som ble sendt på TV i 12 europeiske land i beste sendetid. Primoz Kerstanj er også en etterspurt komponist og arrangør, i tillegg til å være dommer i internasjonale korkonkurranser.

Kjetil Almenning (Norge)

Foto: Live AustgardKjetil Almenning har sin utdannelse fra Norges Musikkhøgskole og Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Almenning har vært dirigent for Ginnungagap, Vestoppland Kammerkor, Norges ungdomskor og Ensemble 96. Med sistnevnte ble han i 2011 nominert til Grammy for platen «Kind» i kategorien «Best Choral Performance». Som sanger og dirigent har Almenning arbeidet med ensembler som Det Norske Solistkor, VocalArt, Barents International Chamber Choir, Eric Ericsons Kammarkör og Radiokören. Han har vært domkantor i Bergen domkirke og dirigent for Bergen Domkor siden 2009.

Sanna Valvanne (Finland)

Sanna Valvanne er anerkjent over hele verden for sin kreative og uttrykksfulle kormetode «Sing & Shine with Body & Soul». Hun er tidligere sanger og vokaltrener for det  verdensberømte barne- og ungdomskoret Tapiola i Finland. Sanna skapte metoden i 1994, mens hun studerte for sin mastergrad i musikk ved Sibelius-akademiet. Hun har siden vært en populær gjestedirigent for hundrevis av kor og ved festivaler over hele verden.

Gjennom 11 år i USA utviklet hun korarbeidet sitt videre for å støtte sosiale formål, og lanserte til slutt sin egen organisasjon i Espoo, Finland i 2016. Nå har Sing & Shine-korene hennes styrket hundrevis av mennesker i alle aldre gjennom trening, forestillinger og samfunnsprosjekter. Enten med egne kor eller gjestedirigering, fortsetter Sanna å utvide grensene for koruttrykk, og utforske nye måter å dele kjærlighet og glede gjennom sang.